Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

Riverrecycle Oy

Finland
Aandeel
Duurzaamheid
Internationaal
Innovatie

Rivieren opschonen. Plastic recyclen. Oceanen beschermen.


Marketing content

Waarom investeren in RiverRecycle?

RiverRecycle is een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld op het gebied van recycling van plastic afval (erkend door het World Economic Forum).

Creëert, bouwt en onderhoudt nieuwe waardeketens die er nog niet waren.

Gediversifieerde inkomstenstromen: CSR-projecten, plastic credits en de verkoop van plastic platen. Onderzoeken nieuwe activiteiten zoals de verwerking van bioafval en oliën uit afval. ​

Winstgevend bedrijf met een gemiddelde omzetgroei van 60% sinds de oprichting.

Flexibel en innovatief gebruik van beschikbare technologieën, inclusief eigen gepatenteerde technologie.

First name last name, position

“Goede doelen en financiële winst gaan niet altijd samen, maar investeren in duurzame initiatieven en bedrijven is noodzakelijk voor een schonere toekomst. RiverRecycle bestrijdt plastic afval, en heeft tegelijkertijd een bewezen winstgevende track record.

​Help ons circulaire waardeketens opbouwen met onze recyclingtechnologie en ga voorop in de strijd voor een gezondere planeet. Zo wordt u 's ochtends wakker in de wetenschap dat u niet alleen een goede investering hebt gedaan, maar ook iets tastbaars hebt toegevoegd aan onze wereld."​

Anssi Mikola, oprichter & CEO van RiverRecycle

Beschrijving Investering

Type:
Aandelen aanbod
Al geinvesteerd:
€ 1.278.787,50
Aandelen aangeboden:
5,97 – 15,99 %
Prijs per aandeel:
€ 12,50
Minimale investering 40 Aandelen
Transactiekosten:
1,50 %
Aantal bestaande aandelen:
622.200
Volledig verwaterde aandelen:
692.200
Pre-money waardering:
€ 7.880.750,00
Aangeboden eenheden:
120.000
Doel financiering:
Groei
Bemiddelaar:
Oneplanetcrowd International B.V
Licentie:
ECSPR

Overzicht

Bedrijfsprofiel

RiverRecycle, gevestigd in Helsinki, Finland, wil de plasticcrisis in oceanen bestrijden door financieel duurzame oplossingen te creëren. Het bedrijf werd in 2019 opgericht door Anssi Mikola en is actief in meerdere landen. Het verzamelt meer dan 3 miljoen kg afval per jaar uit rivieren in de Filipijnen, Indonesië, India, Bangladesh en Ghana. De missie van RiverRecycle is om plastic uit rivieren op te ruimen en tegelijkertijd een duurzaam bedrijfsmodel op te bouwen.

De wereldwijde productie van plastic, momenteel circa 360 miljoen ton per jaar, vormt een grote uitdaging aangezien 90% ervan afval wordt en daarmee stortplaatsen en rivieren vervuilt. De oplossing van RiverRecycle bestaat uit het bouwen van constructies om plastic afval uit rivieren te verzamelen, te concentreren en te verwerken tot producten zoals plastic platen of olie op basis van afval. Met een schaalbaar en repliceerbaar concept willen ze jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton plastic afval verwerken.

Op dit moment genereert RiverRecycle inkomsten uit de verkoop van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en de handel in plastic tegoeden. Ze zijn van plan om hun inkomstenstromen te verbreden door de productie van gerecyclede plastic platen, olie uit afval en de verwerking van waterhyacint. Hun langetermijnvisie is het creëren van een winstgevend recyclingbedrijf om te voorkomen dat plastic de oceanen bereikt, met een focus op zowel MVO-projecten als productverkoop. Door deze strategische stappen uit te voeren, wil RiverRecycle een substantiële impact hebben in de strijd tegen plasticvervuiling en andere bedrijven inspireren om zich bij de zaak aan te sluiten.

De omzet van RiverRecycle bedroeg €1,6 miljoen met een EBITDA van €437 duizend in 2023 en zal naar verwachting groeien naar €7,3 miljoen omzet en €2,3 miljoen EBITDA in 2026.

Bekijk het informatiememorandum voor meer informatie over RiverRecycle.

Bedrijfsinformatie

Naam bedrijf: Riverrecycle Oy
Managing Director: Anssi Mikola
Bedrijfsnummer: 3087706-5
Jaar van oprichting: 2019
Adres: Mikonkatu 9, 00100 Helsinki
Sector: Terugwinnen van gesorteerde materialen
Aantal medewerkers: 14 (kernteam)
Locaties 7 landen
Website: RiverRecycle
Social Media:

            

Producten en diensten 

RiverRecycle biedt een duurzame oplossing voor het wereldwijde probleem van plasticvervuiling in waterwegen. Het bedrijf verzamelt plastic afval uit rivieren en zet het om in planken en afvalolie, die kunnen worden gebruikt als bouw- of grondstoffen.

De belangrijkste dienst van RiverRecycle - een rivierreinigingsproject - is een aantrekkelijke optie voor bedrijven die hun ESG-doelstellingen (milieu, maatschappij en goed bestuur) willen behalen, maar ook voor overheidsinstanties of gemeenschappen die te maken hebben met riviervervuiling.

Description

Het uitgebreide afvalbeheersysteem van het bedrijf pakt niet alleen het directe probleem van plasticvervuiling aan, maar bevordert ook de werkgelegenheid en de verbetering van het milieu. Het is belangrijk op te merken dat de aanpak van RiverRecycle niet beperkt blijft tot een eenmalige schoonmaakbeurt, maar eerder een langetermijnoplossing is die ecologische, sociale, economische en duurzame voordelen oplevert. ​

Van het plastic dat uit de rivieren wordt verzameld, verkrijgt RiverRecycle ook plastic credits van internationale platforms die de respectieve credits verhandelen aan grote bedrijven. Dit is een terugkerende inkomstenstroom.

Bedrijfsmodel

Het model van RiverRecycle maakt gebruik van verschillende inkomstenbronnen om de activiteiten te ondersteunen en milieuduurzaamheid te bevorderen. Ten eerste biedt het bedrijf haar diensten aan bijvoorbeeld MVO-fondsen, filantropische- of ontwikkelingsorganistaties aan die mileuprojecten willen implementeren. Onder haar klanten bevinden zich onder meer de Coca-Cola Foundation, ICTSI Foundation, de Britse overheid (SMEP) en Huhtamäki plc. Daarnaast genereert RiverRecycle omzet door de handel in plastic credits met OceanWorks.

Vanaf 2024 breidt RiverRecycle haar inkomstenbronnen uit met de verkoop van recyclebaar materiaal en gerecyclede producten, evenals afvalbeheerdiensten. Dit model komt ten goede aan meerdere belanghebbenden door de leefomgeving te verbeteren, lokale economieën te ondersteunen en bedrijven te helpen plastic afval te verminderen. Het bedrijf biedt gemakkelijk implementeerbare oplossingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid en helpt bedrijven om te voldoen aan de wettelijke eisen voor gerecyclede onderdelen.

RiverRecycle gebruikt een uitgebreide marketingstrategie, waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale, traditionele en netwerkkanalen, naast initiatieven om de gemeenschap te betrekken, om klanten aan te trekken en partnerschappen te bevorderen.

Bekijk het informatiememorandum voor meer informatie over RiverRecycle.

Impact

RiverRecycle draagt bij aan tien van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN door positieve verandering teweeg te brengen in het milieu en gemeenschappen die te maken hebben met plasticvervuiling. Haar inspanningen hebben geleid tot meetbare en concrete verbeteringen in de milieuomstandigheden en de bestaansmiddelen van de mensen die temidden van plastic afval leven. Om deze doelen te implementeren, werkt RiverRecycle samen met lokale entiteiten en niet-gouvernementele organisaties om gemeenschapsleiders, jongeren en het publiek voor te lichten over het circulaire karakter van onze projecten en de voordelen van duurzaam huishoudelijk afvalbeheer.

Om een concreet voorbeeld te geven: het Citarum Repair Project van RiverRecycle heeft 4.586 mensen getraind in het efficiënter inzamelen van plastic afval. Het rivierreinigingssysteem van RiverRecycle verzamelt afval dicht bij de oevers voor inzameling door meer dan 25 afvalverzamelaars, die nu een stabielere bron van inkomsten hebben.

Het hoofddoel van RiverRecycle is het opzetten van strategisch gelegen afvalverzamelpunten langs de meest vervuilde rivieren ter wereld. Op deze manier wil het initiatief jaarlijks ongeveer 660.000 ton plastic afval onderscheppen en inzamelen, dat anders vanuit deze rivieren de oceaan in zou stromen. Dit pakt niet alleen het kritieke probleem van riviervervuiling aan, maar speelt ook een belangrijke rol in de bescherming van zee- en kustecosystemen tegen de schadelijke effecten van plastic afval.

RiverRecycle hanteert een innovatieve aanpak door plastic afval met een lage waarde te upcyclen tot hoogwaardige producten. Deze strategie bevordert niet alleen afvalrecycling, maar legt ook de nadruk op efficiënt gebruik van hulpbronnen. Door dit proces draagt RiverRecycle bij aan de circulaire economie door afgedankte kunststoffen om te zetten in waardevolle materialen, waardoor milieuvervuiling wordt teruggedrongen en hulpbronnen worden gespaard.

RiverRecycle voldoet aan SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur, door het omarmen van de principes van "Geen afval naar stortplaats". Het holistische model van het bedrijf herdefinieert plastic afvalbeheer en belooft een transformerende impact. Door innovatie te integreren in de infrastructuur zorgt RiverRecycle voor een revolutie in de industriële normen, waardoor duurzame vooruitgang wordt gestimuleerd. Deze aanpak pakt niet alleen directe uitdagingen aan, maar bevordert ook veerkracht op de lange termijn. RiverRecycle's inzet voor duurzaamheid onderstreept de cruciale rol van de industrie bij het vormgeven van een groenere toekomst.

Markt

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

De markt voor MVO-projecten (duurzaam en verantwoord ondernemen) groeit snel naarmate nieuwe regelgeving wordt doorgevoerd en de eisen van belanghebbenden toenemen.

Voor de gehele NGO- en liefdadigheidsmarkt wordt de marktomvang voor 2023 geschat op USD 313,3 miljard, met een verwachte groei tot USD 331,7 miljard in 2024 en USD 411,2 miljard in 2028. Een groot deel van de groei is toe te schrijven aan de groei in MVO-activiteiten, vooral door bedrijven. RiverRecycle richt zich op potentiële klanten met aantrekkelijke, schaalbare oplossingen die het wereldwijd kan implementeren.

Markt voor gerecyclede materialen

RiverRecycle is actief in verschillende marktsegmenten, zoals de wereldwijde markt voor plastic afvalbeheer, de markt voor afval naar brandstof, de markt voor gerecycled plastic, de markt voor plastic timmerhout en de markt voor alternatieve bouwmaterialen.

RiverRecycle is van plan om aan de lokale markten te verkopen in de vroege stadia van de productie van gerecycled materiaal wanneer de schaal nog klein is. Internationale distributiekanalen en klanten zullen worden gezocht voor grotere schaal.

Marktpositionering

RiverRecycle is goed gepositioneerd in de markt van milieusanering en -reiniging. Het is een van de eerste echte milieuondernemingen en heeft een positieve reputatie opgebouwd met zijn staat van dienst. De huidige uitdaging is om alle zakelijke kansen aan te pakken en ze snel tot resultaat te brengen.

Concurrentieomgeving en concurrentievoordelen

De concurrentieomgeving van RiverRecycle omvat een reeks organisaties, van non-profits en startups tot gevestigde bedrijven en publiek-private partnerschappen, die allemaal werken aan het verminderen van watervervuiling en het bevorderen van duurzaamheid. Sommige van de concurrenten zijn non-profitorganisaties of specifieke projecten, wat RiverRecycle in een gunstige positie plaatst, omdat het bedrijf op een andere manier continuïteit en duurzaamheid in zijn activiteiten kan aantonen.

Het concurrentievoordeel van RiverRecycle ligt in de specifieke combinatie van technologie, de aanpak van rivierreiniging en de schaalbaarheid van de oplossingen.

Bekijk het informatiememorandum voor meer informatie over RiverRecycle.

Management

  

Anssi Mikola, CEO, Founder

Anssi Mikola

CEO, Oprichter

Een succesvolle serie-ondernemer die voor RiverRecycle nog drie andere bedrijven heeft opgericht, waarvan vele toonaangevend zijn gebleken in hun vakgebied. Hij heeft drie exits gedaan die een aanzienlijk rendement voor de aandeelhouders hebben opgeleverd. Hij is een gerespecteerd thought leader op het gebied van milieuzaken en treedt vaak op als spreker en panellid op internationale conferenties over de hele wereld. Anssi heeft een Master of Science in Engineering van de Aalto Universiteit in Helsinki.

  

first name last name, position

Tina Nyfors

CFO

Een indrukwekkende internationale carrière in financiering (bijv. EBRD, coördinatie technische bijstand EU; private equity, bedrijfsfinanciering, financieel beheer en relaties met investeerders). Ze won de zilveren medaille op de Zwitserse beurs voor uitmuntendheid in investor relations en is een van de weinige Scandinavische IR-certificaathouders op de London Stock Exchange. Ze is ook een turnaround expert en heeft verschillende bedrijven geadviseerd bij strategische financiering. Tina heeft een Master of Science in Economie van de Aalto Universiteit in Helsinki en een MBA van IMD, Zwitserland.

  

first name last name, position

Vy Dinh​

Directeur, Schoonmaakwerkzaamheden Rivier​

Begonnen als onderzoeker, heeft Vy zich snel gevestigd in het bedrijfsleven door op te klimmen van customer success manager tot hoofd van RiverRecycle's prestigieuze plastic kredietactiviteiten. Vy heeft een bachelordiploma van de economische universiteit van Ho Chi Minh City en een masterdiploma in creatieve duurzaamheid van de Aalto Universiteit.

  

first name last name, position

Danang Winarto​

Directeur, Mechanische recycling ​

Danang heeft solide ervaring in civiele techniek, site management, constructie en projectleiding in afvalbeheer. Hij breidt de activiteiten van RiverRecycle vakkundig uit naar het volgende niveau, namelijk mechanische recycling. Danang heeft een bachelor in civiele techniek van de Universitas Pancasila en een master in milieuwetenschappen van de Universitas Gadjah Mada.

Verdeling van bedrijfsaandelen

Shareholder

Shares A

Shares B

Ownership

Votes

1 Anssi Mikola

600 000

-

96,43% 100,00%
2 Impact Ventures Management Pty Ltd - 15 500 2,49%

0,00 %

3 Paul Lillrank - 4 500 0,72% 0,00 %
4 Pasi Mehtonen - 2 200 0,35% 0,00 %
TOTAL 600 000 22 200

100 %

100 %

Bedrijfsstructuur

Riverrecycle Oy heeft vijf dochterondernemingen in volledig eigendom (vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid) voor operationele doeleinden. Ze zijn gevestigd in Singapore, India, de Filippijnen, Ghana en Indonesië. Op dit moment zijn India en Ghana nog niet actieve bedrijven, en de activiteiten in de Filippijnen en Indonesië beginnen nu opgebouwd te worden. De dochterondernemingen van Riverrecycle Oy zijn:
 

  • Riverrecycle Asia-Pacific Pte. Ltd.​

  • Riverrecycle India Private Ltd.​

  • Riverrecycle Philippines Inc.​

  • PT Riverrecycle Operations Indonesia

  • Riverrecycle Ghana Ltd.

Waar wordt de financiering voor gebruikt?

Het belangrijkste doel van de fondsenwerving is om het bedrijf in staat te stellen haar activiteiten uit te breiden en op te schalen. Dit omvat investeringen in de productie van plastic karton, het reserveren en ontwikkelen van beschikbare riviersites, het opschalen van de opkomende productie van olie uit afval en het aannemen en opleiden van nieuwe mensen voor het team. Enige flexibiliteit in het werkkapitaal is ook nodig om de tijdsverschillen tussen de betalingen van de klanten te overbruggen, aangezien de projectverkoop volgens mijlpalen verloopt.

Een van de sleutelfactoren voor succes op dit gebied is het vinden van geschikte locaties langs rivieren om de projecten en algemene activiteiten op te zetten. RiverRecycle is erin geslaagd om betrokken te raken bij onderhandelingen langs zes van de tien meest vervuilende rivieren ter wereld. Daarom is het essentieel dat het bedrijf deze locaties kan ontwikkelen en verwerven. Met deze acties "reserveert" RiverRecycle voor zichzelf enkele toplocaties op de markt en versterkt het zijn marktpositie.

Het doelbedrag van de aandelenronde is €1.500.000, maar het bedrijf heeft schaalbare plannen die als volgt kunnen worden uitgevoerd:


Icon 1

Maximale scenario

(€1.500.000 opgehaald in deze financieringsronde)

Met een bedrag van € 1.500.000 zou RiverRecycle niet alleen mechanische maar ook chemische recyclingfaciliteiten kunnen implementeren op verschillende locaties. Er zouden twee nieuwe teams en operationele hubs kunnen worden opgericht, die de operationele capaciteiten ter plaatse aanzienlijk zouden versterken. 70% van de financiering zou worden toegewezen aan de nieuwe faciliteiten, de rest zou worden verdeeld tussen nieuwe riviersites en werkkapitaal voor bedrijfsontwikkelingsdoeleinden.

Icon 2

Medium scenario

(€1.000.000 opgehaald in deze financieringsronde)

Met € 1.000.000 zou RiverRecycle haar productie van kunststofkarton kunnen opschalen naar drie locaties, met een veel grotere verwerkingscapaciteit voor kunststofafval. Bovendien zou RiverRecycle meerdere geschikte riviersites kunnen verwerven en de ontwikkeling ervan gelijktijdig kunnen opstarten. 75% van het ingezamelde geld zou worden gebruikt voor productiefaciliteiten.

Icon 3

Minimale scenario

(€500.000 iopgehaald in deze financieringsronde)

Met €500.000 kan RiverRecycle op kleine schaal plastic karton gaan produceren in de Filippijnen en Indonesië. Het grootste deel van het ingezamelde geld (ca 80%) zal hiervoor worden gebruikt. Ca 10% gaat naar de uitbreiding van de rivierlocaties en het uitvoeren van haalbaarheidsstudies.

Financiële cijfers

Huidige en geplande cijfers

Krijg inzicht in de financiële cijfers van RiverRecycle, zoals omzet en winstontwikkeling. Lees meer over de groeiprognose.

Inloggen Aanmelden

Waardering

Icon Money

De waardering van RiverRecycle is €7,8 miljoen, wat overeenkomt met een prijs per aandeel van €12,50.

Door de RiverRecycle prognose voor 2026 te gebruiken als een proxy ten opzichte van steady-state bedrijven in een vergelijkbare analyse heeft RiverRecycle een Enterprise Value waardering van €13,3 - 27,1 miljoen. RiverRecycle krijgt een waardering van € 10,8 tot 77,6 miljoen als RiverRecycle wordt gewaardeerd met behulp van een Discounted Cash Flow-model.

Gezien de onzekerheden waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd als het verder groeit en rekening houdend met het feit dat verdere hefboomwerking nodig zou kunnen zijn, schat het management dat €7,8 miljoen een eerlijke waardering is voor RiverRecycle.

Bekijk het informatiememorandum voor meer informatie over RiverRecycle.

Exitscenarios

De sector van de milieudiensten, met onder meer het beheer van kunststofafval, heeft een verhoogde consolidatie gekend. Deze trend is deels te wijten aan de aantrekkingskracht van deze bedrijven voor private equity en infrastructuurfondsen, met verschillende belangrijke overnames in de afgelopen jaren, wat duidt op een sterke interesse en potentieel hoge waarderingen voor bedrijven in deze sector.¹

¹Waste Dive, 27 November 2023. ​


Icon 1

Verkoop: Vanwege deze factoren verwacht RiverRecycle dat het meest waarschijnlijke exit-scenario voor zijn investeerders een verkoop is aan een groot afvalverwerkingsbedrijf of aan een multinational die op zoek is naar een permanente ESG-oplossing. In dat geval kan verwacht worden dat het waarderingsbereik de hierboven getoonde veelvoudniveaus volgt, afgeleid uit openbare bronnen. Hoewel specifieke waarderingscijfers voor individuele bedrijven die plastic afval inzamelen moeilijk vast te stellen zijn zonder directe financiële informatie, suggereren de groeitrends in de sector, de interesse van investeerders en het strategische belang van afvalbeheer en recyclagediensten dat bedrijven die actief zijn in deze ruimte aanzienlijke waarderingen kunnen opbrengen. De toenemende focus op duurzaamheid en de circulaire economie onderstreept nog eens het potentieel voor groei en investeringen in deze bedrijven.

Icon 2

Beursgang: Als alternatief zou RiverRecycle na een aanzienlijke groei van de activiteiten een beursgang kunnen overwegen. In dat geval zou het bedrijf de locatie van de beursgang zorgvuldig overwegen om een maximale liquiditeit voor de aandeelhouders te garanderen en de beste naamsbekendheid voor het bedrijf te krijgen. Het is in dit stadium nog veel te vroeg om te beoordelen waar een dergelijke beursgang zou plaatsvinden. Desalniettemin zou het een interessante exitmogelijkheid voor investeerders kunnen zijn. ​

Updates

Update 6-5-2024

RiverRecycle organiseerde afgelopen week een webinar waarbij investeerders hun vragen konden stellen aan de bestuurders. Heeft u het webinar gemist? Bekijk hieronder de opname. 

Update 2-5-2024: Uitnodiging webinar

RiverRecycle houdt een webinar op maandag 6 mei om 17 uur (Nederlandse tijd). Tijdens dit webinar zal RiverRecycle een korte presentatie van geven over de geschiedenis van het bedrijf en de laatste ontwikkelingen. Daarna zal er ruimte zijn voor vragen. De voertaal zal Engels zijn.


>> Klik hier om u in te schrijven voor het webinar.

Update 25-4-2024: Uitnodiging webinar

RiverRecycle houdt een webinar op maandag 29 april om 17 uur (Nederlandse tijd). Tijdens dit webinar zal RiverRecycle een korte presentatie van geven over de geschiedenis van het bedrijf en de laatste ontwikkelingen. Daarna zal er ruimte zijn voor vragen. De voertaal zal Engels zijn.


>> Klik hier om u in te schrijven voor het webinar.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op

Contact

Bel ons of stuur een e-mail.
E-mail: service@invesdor.nl
Telefoon: +31 20 568 20 70

Volg ons:

   

Uw contactpersoon

Monique van Esch

Investment Services Support

NL | EN

Uw contactpersoon

Joost van Rens

Investment Services Lead

NL | EN