Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

SAWA Energy Rwanda B.V. II

Nederlands
Vaste rente
Duurzaamheid
Hernieuwbare energie
Internationaal

Zonne-energie in Rwanda


Marketing content

Waarom investeren in SAWA Energy Rwanda

SAWA Energy Rwanda financiert zonnepaneelinstallaties (PV's) op de daken van kredietwaardige MKB-bedrijven in Rwanda. De projecten hebben een solide en voorspelbare kasstroom op basis van sterke contracten. Deze contracten reiken veel verder dan de geplande looptijd van de obligatielening.

Rwanda is zeer geschikt om een portfolio van zonne-energie- en batterijopslagprojecten op te bouwen. Dit komt zowel door de hoge, geleidelijk over het jaar verdeelde zonnestraling als de snel toenemende vraag naar stabiele elektriciteit.

Dit is de tweede financieringstranche voor Sawa Energy Rwanda. In april 2022 heeft Sawa Energy Rwanda, de nieuwe naam van E3 Africa Finance B.V. met succes € 362.500 opgehaald op Invesdor (voorheen Oneplanetcrowd). Met deze campagne en aandeleninvesteringen heeft Sawa Energy Rwanda B.V. momenteel 20 projecten gerealiseerd en in operationele staat, met een totale opwekkingscapaciteit van 816 kWp, die allemaal goed presteren.

Deze obligatielening is een senior, niet-achtergesteld financieringsinstrument. Investeerders hebben een eerste pandrecht op de aandelen en vorderingen van Sawa Energy Rwanda B.V.

Jordan Zipkin - Board Member SAWA Energy BV

"SAWA is de meest actieve zonne-energieontwikkelaar in Rwanda en Oeganda. We hebben al drie succesvolle investeringscampagnes afgerond op Invesdor (voorheen Oneplanetcrowd). Ons operationele portfolio bestaat uit 2,05 MW aan opwekkingscapaciteit en 0,61 MWh batterijopslagcapaciteit verspreid over 27 projecten in Rwanda en Oeganda. Alle rente- en aflossingsbetaling zijn tot nu toe volgens schema gedaan. We zijn verheugd om deze nieuwe campagne aan te bieden aan de crowd. Deze tranche zal energieoplossingen in heel Rwanda financieren, waaronder systemen voor verschillende scholen en ziekenhuizen. Investeer mee en draag bij aan de ontwikkeling van schone energie in Rwanda!"

Jordan Zipkin, bestuurslid SAWA

Beschrijving Investering

Einde investeren:
29-4-2024
Type:
Obligatie
Achtergesteld:
nee
Al geinvesteerd:
€ 700.000,00
Prijs per obligatie:
€ 250,00
Minimale aankoop:
1 Eenheid
Rente:
Per kwartaal
Terugbetaling:
Per kwartaal
Bemiddelaar:
Oneplanetcrowd International B.V
Licentie:
ECSPR

Overzicht

Investeerders kunnen investeren in SAWA Energy Rwanda B.V. door middel van een senior obligatielening met zekerheden, een looptijd van 5 jaar en een jaarlijkse rente van 6,2%. De rente- en aflossingsbetalingen beginnen op 1 januari 2025 en vinden elk kwartaal plaats. Op de vervaldatum van de lening vindt een bullet-aflossing plaats van 49,7% van het geïnvesteerde bedrag. Raadpleeg de KIIS voor meer gedetailleerde informatie.

Projectoverzicht

Inconsistente, instabiele stroomvoorziening in Rwanda

Stroomuitval en stroomonderbrekingen komen vaak voor in Rwanda, Afrika. Het is niet altijd mogelijk om verbinding te maken met het elektriciteitsnet en als dat wel mogelijk is, kan het net instabiel zijn. Bovendien zijn veel bedrijven nog steeds afhankelijk van dure en vervuilende dieselgeneratoren.

Tegelijkertijd is Rwanda zeer geschikt voor het bouwen van zonne-energieprojecten. Dit komt zowel door de hoge, geleidelijk over het jaar verdeelde zonnestraling als door de snel toenemende vraag naar stabiele en herbewoonbare elektriciteit vanwege de hoge prijzen.

Zonnestroom stabiliseert zakelijke energie

SAWA Energy Rwanda B.V. financiert zonne-energieprojecten in Rwanda. Via haar dochteronderneming Good Energy Investments Ltd. levert SAWA duurzame zonne-energie aan Rwandese kleine en middelgrote ondernemingen. Good Energy Investments Ltd. installeert PV-installaties op de daken van haar klanten en helpt hen bij het verlagen van hun energierekening (normaal gesproken tot 25%), door korting te geven op het elektriciteitstarief dat ze zouden betalen als ze elektriciteit van het net zouden afnemen. Daarnaast zorgen de PV-installaties voor stabiliteit in de energievoorziening door frequente stroomuitval en -onderbrekingen op te vangen. Dit vermindert financiële verliezen en verspilling door de continuïteit van productieprocessen te garanderen. Op verzoek van de klant kunnen de installaties worden voorzien van een accu zodat (nood)stroom kan worden geleverd boven de capaciteit van de PV-installatie (ter vervanging van duurdere en vervuilende dieselgeneratoren). Dit omvat een korting ten opzichte van de kosten van de dieselgenerator of een vaste huur. Typische klanten zijn kleine en middelgrote ondernemingen met een sterke kredietwaardigheid die voornamelijk overdag elektriciteit gebruiken.

Portfolio-uitbreiding vanwege grote vraag

Met de in deze ronde ontvangen financiering kan SAWA Energy Rwanda verschillende nieuwe projecten uitvoeren en daarmee hun portfolio uitbreiden. De projecten bevinden zich voornamelijk in Kagali, de hoofdstad van Rwanda. Er zijn enkele locaties in de omliggende provincies die allemaal binnen 5 uur rijden bereikbaar zijn vanuit Kigali. De locaties in de provincie zijn schakelcentra voor grote telecombedrijven en privé-districtsziekenhuizen.

Portfoliostatus

Projektstatus

Status 

SAWA's portfolio bestaat zowel uit operationele projecten als projecten in aanbouw.

Stromproduktion

Energieproductie:

2.638 MWh (eerste en tweede tranche samen)

Vergelijkbaar met ongeveer 885 West-Europese huishoudens of ongeveer 14.900 Rwandese huishoudens.

Ervaren aandeelhouders & sterke partners

SAWA Energy is actief in zowel Rwanda als Oeganda en heeft haar hoofdkantoor in Kigali, de hoofdstad en het commerciële centrum van Rwanda. Het SAWA-team heeft meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen van zonne-energiesystemen. Het is sinds 2019 actief op de Rwandese PV-markt. SAWA is een strategisch partnerschap aangegaan met East African Power, een toonaangevend Rwandees ingenieursbureau voor hernieuwbare energie dat sinds 2012 actief is.

Ervaren aandeelhouders

SAWA Energy Rwanda B.V. is opgericht om PV-projecten in Afrika te financieren en is een initiatief van e3 Partners. e3 Partners is een onafhankelijke fondsmanager gespecialiseerd in het financieren van projecten en bedrijven op het gebied van energietransitie en circulaire economie.

Betrouwbare producent

Canadian Solar is een fabrikant van zonnepanelen die in de afgelopen 20 jaar met succes meer dan 100 GW aan zonnepanelen van hoge kwaliteit heeft geleverd aan klanten over de hele wereld. De fabrieksgarantie op de panelen is 25 jaar, veel langer dan de verwachte looptijd van de obligatielening.

Kredietwaardige klanten

SAWA Energy Rwanda richt zich op PV-installaties en batterijopslagsystemen voor MKB's met een goede kredietgeschiedenis. De installaties worden op maat gemaakt voor de bedrijven, zodat alle opgewekte elektriciteit door de klanten zelf wordt gebruikt.

Duurzaamheid

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) maken deel uit van de VN 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en vormen het internationale kader voor duurzame ontwikkeling tot 2030. Deze SDG's zijn bedoeld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Door hun PV-installatieprojecten levert SAWA Energy Rwanda een zinvolle bijdrage aan SDG 1, SDG 7 en SDG 13.

Sustainability

Alle vormen van armoede overal uitbannen tegen 2030.

Good Energy Investments Ltd. draagt bij aan de economische ontwikkeling van Rwanda en aan de toekomst van de regio door goedkope en duurzaam opgewekte elektriciteit te leveren. Betaalbare energie is essentieel om mensen uit de armoede te halen. De installatie van een PV-systeem vereist ongeveer 10-15 lokale arbeiders die ongeveer 2-3 weken per systeem besteden.

Sustainability

Toegang tot betaalbare en duurzame energie voor iedereen

Door groene energie op te wekken vergroot Good Energy Investments Ltd. de beschikbaarheid en betaalbaarheid van duurzame energie voor lokale huishoudens.

Impact: de verwachte elektriciteitsopwekking in verband met de eerste en tweede campagne is 2.638 MWh per jaar, gelijk aan de stroomvoorziening van ongeveer 885 Nederlandse huishoudens of ongeveer 14.900 Rwandese huishoudens.

Sustainability

Dringende actie ondernemen om klimaatverandering en de gevolgen ervan aan te pakken

Good Energy Investments Ltd. laat zien dat zelfs in de Rwandese context duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook geld bespaart. Dit wordt bij sommige klanten nog eens benadrukt door middel van publiekelijk zichtbare dashboards die koolstofbesparingen rapporteren.

Ontwikkelingen sinds de laatste financieringsronde

In april 2022 heeft Sawa Energy Rwanda, de nieuwe naam van E3 Africa Finance B.V., met succes € 362.500 opgehaald op Invesdor (voorheen Oneplanetcrowd). Met deze campagne en aandeleninvesteringen heeft Sawa Energy Rwanda B.V. momenteel 20 projecten gerealiseerd en in uitvoering, met een totale opwekkingscapaciteit van 816 kWp, die allemaal goed presteren.

Waar wordt de financiering voor gebruikt?

Photovoltaik

De financiering uit deze tranche wordt gebruikt voor de aankoop van voorraden en de financiering van de bouw en installatie van nieuwe PV-installaties en batterijsystemen. De totale financieringsbehoefte is € 1.609.370, inclusief € 1.062.500 van Invesdor (voorheen Oneplanetcrowd), waarvan € 362.500 werd verstrekt tijdens de eerste campagne. Deze campagne zal voorzien in een tweede tranche van € 700.000. Het restant wordt voornamelijk verstrekt door de aandeelhouders. (Voor meer informatie, zie "Bedrijfsstructuur" in het Informatiememorandum). Kosten in verband met aandelen- en schuldfinanciering en andere opstartkosten worden gedekt door de betaling van een deel van de ontwikkelingskosten uit te stellen. Voor extra PV-installaties in de toekomst kunnen vervolgleningen (obligaties) nodig zijn, waarbij een minimale verhouding tussen vreemd en eigen vermogen van 30:70 en een DSCR van minimaal 1,30 wordt aangehouden.

De installaties worden geleverd onder standaard EPC (aannemer) contracten door EAP. Deze worden turn-key geïnstalleerd, inclusief aansluitingen, arbeid en eventuele andere kosten. Er wordt vooraf een vaste prijs per installatie vastgesteld om ervoor te zorgen dat Good Energy Investments Ltd. haar beoogde rendement behaalt. Voor het tekenen van een contract zijn deze prijzen duidelijk en vast. Slechts voor een deel van de totale installatiekosten (<5%) loopt SAWA een beperkt risico op kostenoverschrijdingen tijdens de bouw, omdat deze prijzen niet volledig vastliggen.

3 voordelen voor investeerders

Icon Gemeinsam

U krijgt toegang tot financieringsprojecten in de hernieuwbare energiesector, die anders alleen voor banken beschikbaar zijn.

Icon Finanzierung

U draagt bij aan de duurzame energietransitie.

Icon Ausgereifter Prozess

U profiteert van vaste rente-inkomsten over een lange periode.

Bedrijfsstructuur

Financiële gegevens

Actuele en verwachte cijfers

Inzicht in de financiële cijfers van SAWA Energy, zoals omzet en winstontwikkeling en groeiprognose.

Inloggen Aanmelden

Documenten

Investeringsdocumenten

Log in om de documenten te kunnen inzien.

Updates

Update 19-4-2024

Nieuws van SAWA Energy Rwanda B.V.

Eder Munyampenda, country manager voor SAWA Energy in Rwanda, geeft ons een update over het bedrijf, feedback van klanten en nieuwe projecten. 


Multiplast

Eind 2023 realiseerde SAWA Energy Rwanda een zonnepaneleninstallatie van 60 kWp op het dak van dit bedrijf, net buiten Kigali. Dit systeem biedt de klant oplossingen op het gebied van zonne-energie en energie-efficiëntie. 

Solar panels on Multiplast

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op

Contact

Bel ons of stuur een e-mail.
E-mail: service@invesdor.nl
Telefoon: +31 20 568 20 70

Volg ons:

   

Uw contactpersoon

Monique van Esch

Investment Services Support

NL | EN

Uw contactpersoon

Joost van Rens

Investment Services Lead

NL | EN