Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

Investeren in obligaties

Hier leest u alles wat u moet weten over obligaties. Wat zijn obligaties? Hoe werkt beleggen in obligaties? En hoe profiteert u als belegger?

Meer weten

Anmeldung

1. Registratie

Heeft u al een profiel op Invesdor.nl? Dan kunt u zoals gewoonlijk inloggen op uw gebruikersaccount. Als u nog geen profiel heeft, kunt u zich hier eenvoudig registreren.

Investition

2. Investeren

Als u eenmaal heeft besloten om in obligaties te beleggen, vindt u alle benodigde documenten op de investeringspagina van de propositie en schrijft u zich direct en eenvoudig digitaal in op obligaties.

Zeichnungsabschluss

3. Inschrijving voltooien

Na uw investering ontvangt u een bevestiging en verdere informatie per e-mail. Na de obligatie-uitgifte worden uw obligaties in uw Invesdorprofiel bewaard.

Obligaties in 3 stappen

1. Het bedrijf wil duurzaam groeien

Veel grote bedrijven geven obligaties uit om langlopend vreemd vermogen aan te trekken en duurzaam en gestaag te blijven groeien. In ruil daarvoor krijgen beleggers een bepaald vast percentage dat jaarlijks over de looptijd wordt uitgekeerd, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een spaarrekening. Bij obligaties wordt deze rente een coupon genoemd.

2. U wilt profiteren van een stabiel bedrijf

Nadat u de documentatie heeft bestudeerd, kunt u besluiten om te investeren en te mee te delen in de winsten van het bedrijf. U bepaalt zelf het bedrag dat u wilt investeren. De rentevoet kan vastliggen of tijdens de financieringsperiode via een veiling worden bepaald.

3. De rente wordt rechtstreeks naar uw account overgemaakt

Het bedrijf stort de rentebetaling meestal één keer per jaar gedurende de looptijd op uw rekening.

Financieringsrondes: Obligaties

Obligaties zijn effecten, dus vrij overdraagbaar, met langere looptijden. Bij Invesdor ligt de looptijd meestal ongeveer tussen de 4 en 10 jaar. U ontvangt een vaste rente, een coupon genaamd, die meestal eenmaal per jaar wordt uitbetaald.

Obligaties worden momenteel vooral door grote bedrijven gebruikt als instrument voor langetermijnfinanciering. Waarom alleen grote bedrijven? Het uitgeven van obligaties is duur omdat banken hiervoor hoge kosten in rekening brengen. Bovendien kunnen doorgaans alleen grote institutionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen en fondsen, in obligaties beleggen. Invesdor wil deze vorm van beleggen ook toegankelijk te maken voor particuliere beleggers, zodat ook zij kunnen beleggen in aantrekkelijke middelgrote bedrijven die voorheen geen toegang hadden tot de obligatiemarkt. Een obligatie is ongedekt en staat over het algemeen op gelijke voet met een ongedekte lening. Dit betekent dat rente- en kapitaalaflossingen plaatsvinden vóór eigen- en mezzaninekapitaal.

Op investor.nl kunt u eenvoudig zelf uw gewenste investeringsbedrag kiezen. Het minimumbedrag is meestal 1.000 euro. Het maximale bedrag dat u kunt beleggen is wettelijk vastgelegd en verschilt van land tot land. Invesdor stelt dit automatisch voor u in.

Obligaties zijn effecten en dus overdraagbaar. In de meeste gevallen gebeurt dit via een beurs. Obligaties die via Invesdor uitgegeven zijn, kunnen genoteerd zijn op een effectenbeurs. In sommige gevallen is een beursnotering niet gepland. Als een obligatie waarin u wilt beleggen op een beurs is genoteerd (en een ISIN-code heeft), neem dan contact op met uw tussenpersoon of bank om te zien of de obligatie op uw effecten- of bankrekening kan worden bijgeschreven.

Bij Invesdor werken we aan een oplossing zodat u uw obligaties via het platform kunt aanbieden en verkopen. Tot die tijd kunt u, indien nodig, contact met ons of het bedrijf opnemen om t elaten weten dat u wilt verkopen. Als er vraag is vanuit andere investeerders, brengen we beide partijen met elkaar in contact. Daarnaast kunt u altijd zelf een koper zoeken of zelfs de obligatie ter terugkoop aanbieden aan het bedrijf. Het is daarbij wel belangrijk dat de onderneming en Invesdor op de hoogte worden gebracht van de verkoop, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de rechtmatige eigenaar van de obligaties de rentebetalingen ontvangt.

De belasting op vermogenswinst is afhankelijk van de woonplaats van zowel de uitgevende instelling als de belegger. Dit is algemene belastinginformatie die het individuele advies van een belastingadviseur niet kan vervangen.

Net als bij bijvoorbeeld achtergestelde leningen ontvangt u een vaste rente die jaarlijks wordt uitbetaald. In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om de rentewaarde in de vorm van waardebonnen (in plaats van contant geld) te ontvangen. Ook is de looptijd meestal tussen de 4 en 10 jaar en krijg je aan het einde van de looptijd het volledige bedrag terug.

Ausgezeichnet als Top-Innovator 2021

BCorp-gecertificeerd

Winnaar als beste crowdfundingplatform

Winnaar Beste
Crowdfundingplatform 2023.

ECSP licensed

Invesdor heeft een vergunning onder de ECSP-regelgeving van de EU

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op

Contact

Bel ons of stuur een e-mail.
E-mail: service@invesdor.nl
Telefoon: +31 20 568 20 70

Volg ons:

   

Uw contactpersoon

Monique van Esch

Investment Services Support

NL | EN

Uw contactpersoon

Joost van Rens

Investment Services Lead

NL | EN