Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

10 jaar Oneplanetcrowd:
terugblik met Anna Jopp van Fairphone

INVESDOR INSIGHTS | 05.01.2023

Terugblik met Anna Jopp van Fairphone

Eerlijke elektronica. Dat lijkt wishful thinking in een wereld waar de productie van smartphones vol zit met oneerlijke praktijken. Fairphone wil de industrie van binnenuit veranderen. Daarbij is aandacht voor de verantwoorde inkoop van materialen, mensenrechten en de stimulering van het welzijn van arbeiders én het klimaat.

In tegenstelling tot de tendens in de industrie, strijd Fairphone voor duurzame producten die lang meegaan en gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. “Hoe langer je met je telefoon doet, hoe kleiner de ecologische voetafdruk ervan zal zijn. Zo reduceren we afval en maken we impact door optimaal te benutten wat we al hebben”, aldus Fairphone. Maar liefst 1819 investeerders werden aangesproken door de investeringsproposite van Fairphone via Oneplanetcrowd. Met hulp van deze financiering werd de wereld een stukje duurzamer.
 

Wat heeft de financiering via Oneplanetcrowd voor jullie bedrijf betekend?

“Toen we in 2018 besloten om via Oneplanetcrowd investeerders voor onze propositie te vinden, bestond ons bedrijf 5 jaar. Sindsdien is Fairphone flink gegroeid! We zijn niet langer verlieslatend en hebben meer impact dankzij meer dan 100.000 Fairphone bezitters, meer partners en meer en betere producten. We hebben inmiddels 100 medewerkers in Amsterdam en tien in China en Taiwan.”
 

Waar staan jullie met Fairphone sinds de financiering?

“In totaal heeft Fairphone €2.500.000 geleend via Oneplanetcrowd. De investeringen die gedaan werden, waren converteerbare leningen. Dat betekent dat investeerders de kans kregen om het door hen geïnvesteerde bedrag te converteren naar aandelen in het bedrijf. Maar liefst 80% van de crowdfunders zijn later geconverteerd naar aandeelhouders. Dat geld is gebruikt om een nieuwe Fairphone te ontwikkelen; ‘s werelds meest duurzame en eerlijke smartphone! Dankzij de Fairphone 3 is het sales volume gegroeid en zijn we winstgevend geworden. Daarmee slagen we in onze missie; de industrie laten zien dat er een markt is voor eerlijke en duurzame producten. Onze nieuwste telefoon is de Fairphone 4, waarmee we de lat voor de industrie weer hoger hebben gelegd, met onder andere 5 jaar garantie. We beloven dat we voor elke telefoon die we verkopen, een gelijke hoeveelheid elektronisch afval recyclen.”
 

Wat zijn de toekomstplannen voor de volgende 10 jaar?

“Met iedere extra klant vergroten we onze impact en positieve, duurzame invloed op de industrie. Daarom wil Fairphone de komende jaren vooral groeien! Elk product dat wij verkopen leidt tot eerlijkere werkomstandigheden voor mensen in de waardeketen: van mensen die de metalen uit de grond halen die in een smartphone zitten, tot aan de fabrieksarbeiders in China. Daarnaast zijn we bewust bezig om minder CO2 uit te stoten. Hoe langer je telefoon meegaat, hoe duurzamer die wordt. Het laten toenemen van de levensduur van een smartphone van de standaard 2-3 jaar naar 5 jaar is de beste manier om de CO2 uitstoot te verminderen. We blijven onze telefoon verbeteren zodat deze langer meegaat en makkelijk gerepareerd kan worden. We komen ook met nieuwe producten zoals oordopjes en koptelefoons. Voorlopig breiden we verder uit in Europa, daarna daarbuiten, en we willen samen met steeds meer bedrijven steeds meer initiatieven ontplooien om de industrie van binnenuit eerlijker en duurzamer te maken.”
 

Meer weten over Fairphone? Kijk op www.fairphone.com.

Admin

Invesdor

DISCLAIMER

The information contained herein is not meant to be, and it shall not be interpreted as investment advice or a recommendation and investors must neither accept any offer for, nor acquire, any securities unless they do so on the basis of the information contained in the applicable investment material of a target company. Investing in securities of unlisted companies is associated with high risk.

Want to read more?

Back to article overview