Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

Oneplanetcrowd ontvangt Europese vergunning: De weg naar Europa ligt vrij

INVESDOR INSIGHTS | 15-9-2022

Do’s en don’ts van direct investeren

Vandaag ontving het duurzame crowdfundingplatform Oneplanetcrowd de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) van de AFM. Daarmee ligt de weg vrij om duurzame financieringsproposities door heel Europa te gaan aanbieden aan particuliere beleggers. Oneplanetcrowd is het derde platform in Europa dat de vergunning kreeg toegewezen.

Met de ECSP kunnen crowdfundingplatforms diensten verlenen binnen de hele interne markt van de EU, conform dezelfde regels. Dit zal de pool van potentiële investeerders voor duurzame energieprojecten, MKB-bedrijven en scale-ups vergroten en ervoor zorgen dat investeerders een grotere keuze aan projecten en een betere bescherming hebben.

Crowdfundingplatforms die in meer dan één EU-land actief zijn, zullen moeten voldoen aan één reeks basisregels – de nieuwe verordening – in plaats van aan verschillende regels in elk land. Vóór de komst van de Europese wetgeving hadden crowdfundingplatforms in Europa te maken met een lappendeken van nationale consument-beschermende wet- en regelgeving. “Nu is er één kader voor alle EU-landen en crowdfundingplatforms moeten aan dezelfde eisen voldoen,” vertelt Maarten de Jong, directeur van Oneplanetcrowd. “Dat betekent eerlijker concurrentie tussen platforms, beter toezicht vanuit de AFM, meer duidelijkheid voor de belegger en meer mogelijkheden voor de ondernemer op zoek naar financiering.”

Beter voor investeerders én ondernemers

Voor zowel ondernemers als investeerders is de nieuwe vergunning dus goed nieuws. Investeerders die beleggen via een platform met de ECSP-vergunning kunnen erop rekenen dat het platform voldoet aan strenge eisen omtrent onder andere  interne processen, systemen, IT-security, betaalprocessen, kwaliteit en integriteit van bestuurders. Daarnaast wordt met de nieuwe vergunning meer mogelijk wat betreft overdraagbaarheid van obligaties. Dankzij deze verbeterde liquiditeit wordt het laagdrempeliger om direct te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven of duurzame energieprojecten met een langere looptijd.

Voor ondernemers met internationale ambities geldt dat ze nu nog beter bij Oneplanetcrowd terecht kunnen dan voorheen. “We hadden bedrijven als VanMoof en Fairphone graag over de grens willen crowdfunden”, zegt De Jong. “Maar toen die financiering ophaalden, respectievelijk vier en drie jaar geleden, was dat helaas nog geen optie.”

Professionalisering van de crowdfundsector

Coenraad de Vries is Oneplanetcrowd’s co-founder en bestuurslid van de Europese crowdfundingassociatie EuroCrowd. Ook hij is verheugd over de komst van een Europees kader voor crowdfunding. “Het markeert een grote stap in de professionalisering van de sector”, licht hij toe. “Crowdfunding wordt met de ECSP erkend als volwaardig financieringsinstrument”.  Platformen komen, net als andere financiële instellingen, onder toezicht te staan. Er is nu een helder wettelijk kader, wat mede tot stand is gekomen door de ESMA (Europese Autoriteit voor effecten en markten) en EBA (Europese Banken Autoriteit), waaraan alle platformen dienen te voldoen. AFM en DNB houden hier toezicht op. “In de Europese financieringssector kan er niet meer worden getwijfeld aan de kracht van direct investeren in ondernemingen door particulieren,” zegt De Vries. “Daar hebben we de afgelopen zes jaar met het bestuur van EuroCrowd hard voor gewerkt. Het zal ongetwijfeld voor een enorme groei zorgen in de sector.”

Overigens was het voor Oneplanetcrowd geen enorme stap om te voldoen aan de nieuwe regels. “Wij opereerden al onder een strengere MIFID II-vergunning, waardoor we al voldeden aan de eisen omtrent betalingsverkeer, IT-processen en continuïteit,” vertelt De Jong. “Dat zal niet voor ieder platform het geval zijn.” Alle leningen, obligaties en eigen vermogen tot € 5 miljoen moeten conform de ECSP worden aangeboden. Oneplanetcrowd kan ook hogere bedragen blijven aanbieden onder MiFID II.

Op naar Europa

De weg naar Europa ligt vrij dankzij het verkrijgen van de nieuwe vergunning. Oneplanetcrowd heeft dan ook de ambitie om duurzame financieringsproposities uit heel Europa, aan heel Europa te gaan aanbieden. De Jong is voornemens om dat stapsgewijs aanpakken, land voor land, te beginnen in de Benelux. “De ECSP geeft ons meer dan ooit de status van professioneel investeringsplatform. En er is in Europa nog veel te bereiken op het gebied van duurzame projectfinanciering!”

Admin

Invesdor

DISCLAIMER

The information contained herein is not meant to be, and it shall not be interpreted as investment advice or a recommendation and investors must neither accept any offer for, nor acquire, any securities unless they do so on the basis of the information contained in the applicable investment material of a target company. Investing in securities of unlisted companies is associated with high risk.

Want to read more?

Back to article overview