Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

We go beyond: maart is B Corp maand

INVESDOR INSIGHTS | 3-7-2023

Maart is Bcorps maand

Maart is traditiegetrouw de maand van de B Corp gecertificeerde bedrijven. De campagne #WeGoBeyond heeft tot doel om meer awareness bij diverse doelgroepen te creëren en te inspireren om impactvol te ondernemen. Maar waar staat deze B Corp certificering eigenlijk precies voor, wanneer behaal je het certificaat en welke bedrijven zijn B Corp?

Wat is B Corp?

B Corp staat voor ‘Benefit Corporation’ en is een certificering waarmee je als bedrijf kunt laten zien dat je daadwerkelijk maatschappelijk verantwoord onderneemt. Oneplanetcrowd behaalde in maart 2016 voor het eerst haar B Corp certificaat. Naast financiële waarde toevoegen, dienen B Corp bedrijven ook aantoonbaar impact op mens en milieu te maken. Het B Corp-certificaat laat zien dat een bedrijf zich niet slechts voordoet als duurzaam bedrijf en niet aan ‘greenwashing’ doet. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is dit een waardevolle, betrouwbare certificering. Makkelijk om het prestigieuze certificaat te behalen, is het echter niet. 

Hoe wordt een bedrijf B Corp gecertificeerd? 

Bedrijven krijgen het B Corp certificaat alleen wanneer zij voldoen aan de hoge standaarden die worden gesteld voor hun sociale en ecologisch impact en daarover verantwoording kunnen afleggen. Daarbij wordt er onder meer gekeken naar de impact op de gemeenschap, klanten, milieu, bestuur en werknemers. Om een B Corp te worden, moet een organisatie een Impact-certificeringsproces doorlopen. De vragen hebben betrekking op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. In het proces moet een bedrijf minimaal 80 van de mogelijke 200 punten behalen. En dat is niet gemakkelijk. Ter illustratie: wereldwijd krijgt 55% van de bedrijven die de vragenlijst invullen de certificering niet.  Zodra een bedrijf B Corps is, zijn ze verplicht om transparant te communiceren over hun score. Een B Corp-certificaat moet jaarlijks verlengd worden: bedrijven kunnen het certificaat dus ook kwijtraken als zij niet langer aan de strenge voorwaarden voldoen. Op deze manier behoudt het keurmerk zijn waarde en autoriteit.

Welke bedrijven zijn B Corp gecertificeerd? 

Het B Corp-certificaat wordt sinds 2006 uitgereikt door de Amerikaanse non-profitorganisatie B Lab. In Nederland en België ontvingen de eerste bedrijven in Europa in 2015 hun certificering. Inmiddels is dit aantal gegroeid naar circa 800 bedrijven in Europa, waarvan er meer dan 170 gevestigd zijn in de Benelux. Wereldwijd zijn er meer dan 5000 B Corp bedrijven in 80 landen. Oneplanetcrowd mocht bijdrage aan de totstandkoming van financiering voor verschillende toonaangevende B Corp bedrijven als Fairphone, Yoni, Moyee, Snappcar, Mud Jeans en Seepje. Andere bekende B Corps gecertificeerde bedrijven zijn onder meer Tony’s Chocoloney, Triodos Bank, WeTransfer en Dopper. 

Duurzame zeepproducent Seepje ‘uitgedaagd’ door B Corp certificering

Oneplanetcrowd hielp het duurzame zeepproduct Seepje in 2014 en 2017 met het bijeenkrijgen van hun funding. Destijds waren ze al hard op weg om de wereld een stukje schoner en mooier te maken door wasmiddel, allesreiniger en handzeep van zeepschillen uit India en Nepal te maken. Niet alleen de verpakking en het product moeten duurzaam zijn, maar ook de mensen in India en Nepal moeten erop vooruitgaan.  Jasper Gabriëlse, medeoprichter van Seepje, sprak de redactie van De Ondernemer over hun traject naar het behalen van de B Corp certificering. “We zien B Corp als een veelomvattende beoordeling van onze impact op álle fronten. Tijdens het eerste assessment scoorden we 84,2 punten, maar we maken er een sport van om de 100 te halen. Het mooie van B Corp is dat het ons inspireert en uitdaagt om het bedrijf nóg beter te maken”, aldus Jasper.

Lindsey van Loon

Invesdor

DISCLAIMER

De hierin opgenomen informatie is niet bedoeld als, en mag niet worden geïnterpreteerd als, beleggingsadvies of een aanbeveling en beleggers mogen geen aanbiedingen van effecten accepteren of effecten verwerven, tenzij ze dit doen op basis van de informatie in het toepasselijke beleggingsmateriaal van een doelonderneming. Beleggen in effecten van niet-beursgenoteerde bedrijven gaat gepaard met een hoog risico.