Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

Het succes van Fairphone

INVESDOR INSIGHTS | 9-1-2024

Oneplanetcrowd wordt Invesdor

Eerlijke elektronica. Dat lijkt wishful thinking in een wereld waar de productie van smartphones vol zit met oneerlijke praktijken. Fairphone is hard op weg om de industrie van binnenuit te veranderen. Centraal daarbij staat het welzijn van mijnwerkers en arbeiders in de productieketen van electronica. Daarnaast strijdt Fairphone al jaren met succes voor duurzame producten die lang meegaan en gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. “Hoe langer je met je telefoon doet, hoe kleiner de ecologische voetafdruk ervan zal zijn. Zo reduceren we afval en maken we impact door optimaal te benutten wat we al hebben”, aldus Fairphone.

Investeringspropositie voor de crowd

Toen Fairphone in 2018 besloot om via Invesdor, destijds Oneplanetcrowd, investeerders te vinden voor hun propositie, bestond het bedrijf vijf jaar. Maar liefst 1819 particuliere investeerders werden aangesproken door de investeringsproposite van Fairphone. In totaal haalde Fairphone €2,5 miljoen aan financiering op via het investeringsplatform van Invesdor, in converteerbare leningen. Dat betekent dat investeerders later de kans kregen om het door hen geïnvesteerde bedrag te converteren naar aandelen in het bedrijf. Maar liefst 1300 investeerders (80%) converteerden hun lening naar certificaten van aandelen. Het kapitaal is gebruikt om een nieuwe Fairphone te ontwikkelen; ‘s werelds meest duurzame en eerlijke smartphone! Daarmee zijn ze geslaagd in hun missie om de industrie te laten zien dat er een markt is voor eerlijke en duurzame producten. Inmiddels is Fairphone een winstgevend bedrijf geworden.

Een groot succes voor Fairphone en haar investeerders

Niet alleen voor Fairphone was de financiering een groot succes, ook voor de investeerders wierp deze investeringspropositie zijn vruchten af. Begin 2023 werd bekendgemaakt dat een internationaal consortium van impactinvesteerders een bedrag van €49 miljoen investeert in het duurzame smartphonebedrijf. Met deze investering van onder meer Invest-NL, ABN AMRO Sustainable Impact Fund, DOEN Participaties B.V. en PDENH van StartGreen Capital, kon Fairphone sneller groeien en nóg meer impact maken. Bij deze nieuwe investering kregen certificaat- en aandeelhouders een aantrekkelijke uitstap-mogelijkheid (‘exit’) waarbij ze ruim 90% van hun certificaten konden verkopen voor 1,75x de instapprijs. Ook konden ze er voor kiezen om nieuwe aandelen bij te kopen. Met hun investering droeg de crowd ook direct bij aan het behalen van diverse SDG's, met name degenen die gericht zijn op eerlijke handel. Financieel en duurzaam rendement was een feit voor zowel Fairphone als de investeerders!

Lindsey van Loon

Invesdor

DISCLAIMER

De hierin opgenomen informatie is niet bedoeld als, en mag niet worden geïnterpreteerd als, beleggingsadvies of een aanbeveling en beleggers mogen geen aanbiedingen van effecten accepteren of effecten verwerven, tenzij ze dit doen op basis van de informatie in het toepasselijke beleggingsmateriaal van een doelonderneming. Beleggen in effecten van niet-beursgenoteerde bedrijven gaat gepaard met een hoog risico.