Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

Terugblik op 2023: een dynamisch jaar vol impact en positieve verandering

INVESDOR INSIGHTS | 28-12-2023

Oneplanetcrowd wordt Invesdor

December is de maand waarin velen onder ons terugblikken op het jaar. Voordat we proosten op het nieuwe jaar, kijken we nog even achterom. Wij kijken terug op een dynamisch jaar waarin er voor Oneplanetcrowd, nu Invesdor, heel wat positieve verandering is geweest. Wat consistent bleef was de financiering die we ophaalden op ons platform en de mate van impact die we maakten met onze investeringsproposities. In 45 financieringsronden werd in totaal door Oneplanetcrowd en Invesdor samen meer dan 31 miljoen opgehaald. Maar liefst 19 investeringsrondes werden volledig terugbetaald aan de crowd. In totaal werd er €19.428.856 uitgekeerd aan investeerders, waarvan bijna 5 miljoen aan rente. Ook dit jaar hielpen onze investeerders weer bij het succesvol financieren van duurzame energieprojecten: zes hernieuwbare energieprojecten werden gefinancierd en in totaal werd meer dan 5 miljoen geïnvesteerd in de financieringsronden voor hernieuwbare energie.

Samen met Maarten de Jong, managing director van Invesdor Benelux, blikken we terug op afgelopen jaar en ligten we al een tipje van de sluier naar 2024 op!

Oneplanetcrowd ging samen met Invesdor

We kunnen niet anders dan in deze terugblik beginnen met de fusie van Oneplanetcrowd en Invesdor. Dit jaar hebben we onze krachten gebundeld, waardoor we hard op weg zijn om het grootste impact investeringsplatform van Europa te worden. Naast ondernemingen en energieprojecten in Nederland, kan onze crowd nu ook investeren in proposities uit onder andere Duitsland, Oostenrijk en Finland. Het Oneplanetcrowd-logo blijft bestaan: bij alle proposities die een directe impact maken op één van de Sustainable Development Goals blijven investeerders het logo aantreffen. “We behouden absoluut ons duurzame karakter nu we verdergaan als Invesdor”, aldus Maarten. “Alle proposities die worden aangeboden, voldoen aan onze ESG-vereisten, oftewel ‘no harm criteria’. De projecten van Oneplanetcrowd blijven herkenbaar om zo het duurzame investeringsaanbod aan te duiden op het Invesdorplatform”.

Nog een positieve verandering voor onze investeerders is dat zij geen beheervergoeding meer betalen. “Dit heeft alles te maken met de Duitse markt, waarop wij nu ook actief zijn. Daar is het gebruikelijk om deze vergoeding bij de ondernemer neer te leggen”, legt Maarten uit. “Dit komt voor onze investeerders neer op een directe rendementsverhoging van 0.8% per jaar. Dat is natuurlijk een uiterst gunstig begin van je nieuwe investeringsjaar.” Sinds de formele fusie werken we op het platform van Invesdor: Invesdor.com. Onze investeerders kunnen daar inloggen met hun gebruikelijke Oneplanetcrowd account om te investeren met impact. “Er verandert niets met betrekking tot de kwaliteit van onze dienstverlening”. Ook niet voor de lopende portefeuille van onze investeerders. Wel is de bestaande portefeuille overzichtelijker. “Investeerders kunnen nu heel makkelijk zien welke terugbetalingen zij komend kwartaal of jaar kunnen verwachten vanuit de portefeuille”, vult Maarten aan.

Onze blikvangers: projecten waar we met trots op terugkijken

Land Life was een co-plaatsing met Invesdor en werd naast Nederland ook aangeboden in Duitsland, Oostenrijk en Finland. Met een fantastisch bedrag van €2.957.000 dat werd opgehaald bij de internationale crowd, werd de campagne een groot succes. Er werd bijna €1.000.000 boven het doelbedrag opgehaald door 1204 investeerders. Met elkaar leverden we zo een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde herbebossing.

Een andere propositie waarmee een buitengewoon verschil werd gemaakt, is die van Next Kidney begin 2023. Voor miljoenen nierpatiënten betekent de ‘Neokidney’, het eerste draagbare hemodialyse apparaat ter wereld, een flinke verbetering van de kwaliteit van leven en een belangrijke stap richting meer vrijheid omdat patiënten zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoe vaak gedialyseerd wordt. Onze crowd haalde maar liefst €4.1 miljoen op in twee maanden om een spoedige marktintroductie mogelijk te maken. “We zijn ontzettend trots op dit eindresultaat. Het is voor Oneplanetcrowd de grootste financieringscampagne sinds 2019 en de op één na grootste aller tijden. Prachtig om te zien dat onze achterban van investeerders net als wij het belang en de potentie ziet van deze innovatie voor nierpatiënten," aldus Maarten.

Vooruitblik: wat kunnen we verwachten in 2024?

2024 wordt het eerste jaar dat Oneplanetcrowd en Invesdor als één geheel gaan opereren en daarin hebben we veel vertrouwen. Deze zomer reisde de Nederlandse delegatie af naar Berlijn om daar persoonlijk alle internationale collega’s te ontmoeten. “Vanaf dit jaar kunnen we ons breed gaan richten op de Europese investeerders. We kunnen gaan ontdekken hoe we bijvoorbeeld Spanje en Ierland kunnen betrekken bij onze proposities om zo onze investeringskracht richting ondernemers te verhogen. Andersom willen we alle beleggers in Europa toegang bieden tot impact investeren met onze proposities”. De ambities zijn hoog: in het komende jaar willen we het grootste impact investeringsplatform van Europa worden.

Maar er zijn meer spannende vooruitzichten. “In 2024 gaan we één van de grootste windpark-burgerparticipatieprojecten ooit faciliteren op ons platform. Welk project dat precies is, blijft nog even een verrassing. Eveneens kijk ik erg uit naar de online marktplaats die uiterlijk in november 2024 beschikbaar zal zijn. Daar wordt het mogelijk voor mensen om obligaties aan te kopen en te verkopen, wat een zeer positieve ontwikkeling is binnen het impact investeren”, laat Maarten weten.

Lindsey van Loon

Invesdor

DISCLAIMER

De hierin opgenomen informatie is niet bedoeld als, en mag niet worden geïnterpreteerd als, beleggingsadvies of een aanbeveling en beleggers mogen geen aanbiedingen van effecten accepteren of effecten verwerven, tenzij ze dit doen op basis van de informatie in het toepasselijke beleggingsmateriaal van een doelonderneming. Beleggen in effecten van niet-beursgenoteerde bedrijven gaat gepaard met een hoog risico.