Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

"Ik werk graag internationaal"

INVESDOR INSIGHTS | 6-6-2023

Oneplanetcrowd wordt Invesdor

Mogen we u even voorstellen? Dit is Jakoba van der Mei! Jakoba is een investment manager bij StartGreen Capital, het bedrijf achter ons crowdfundingplatform Oneplanetcrowd (OPC), dat onlangs is gefuseerd met Invesdor. Jakoba is betrokken bij het managen van verschillende fondsen op het gebied van renewable energy en duurzaamheid. Ze is een bron van ervaring waaruit OPC kan putten, met name als het gaat om de financiering van windenergieprojecten. Kennis en ervaring die ze niet alleen heeft opgedaan in haar thuisland Nederland, maar ook in diverse professionele en privé-posities over de wereld.

Jakoba, hoe kwam je terecht in de wereld van duurzaam investeren? 

Mijn familie heeft een taxibedrijf in het noorden van Nederland. Toen ik nog heel jong was, kwamen de zogenoemde ‘alternatieve brandstoffen' op. Wij waren een van de eerste bedrijven die investeerden in deze ontwikkeling. In die tijd ging het over plant-based brandstof - die auto’s stonken verschrikkelijk, alsof je in de snackbar stond. Maar het was de eerste stap naar duurzame mobiliteit. We probeerden verschillende alternatieve brandstoffen en gingen de uitdaging aan om ons bedrijf professioneel te runnen, ondanks alle veranderingen. 

Waren jullie succesvol?

Het bleek heel moeilijk te zijn, omdat plantaardige brandstoffen de dieselfilters verstopten. Auto’s gingen na een paar honderd kilometer kapot en wij moesten dan de filters schoonmaken of vervangen. Maar dat is hoe het begon. Mijn broer en ik zijn nog steeds aandeelhouders van het familiebedrijf, maar het wordt gerund door een directeur. 

Dat was dus het begin. Wat gebeurde er toen?

Na mijn economiediploma en Masters in Finance, begon ik in investment banking bij JP Morgan in Londen. Ik zocht naar deals in renewable energy in een tijd dat de hele energiesector gericht was op gas, olie en utilities. Heel weinig bedrijven waren zelfs maar betrokken bij renewable energy. Toen vond ik een Fins corporate finance bedrijf in Londen dat zich had toegelegd op papieren verpakkingen, energie en bosbouw. 

Invesdor is ook werkzaam in Finland! Dat is dus geen onontgonnen gebied voor jou.

Ik heb veel transacties begeleid met verbindingen naar Scandinavië. Ik hou er echt van om internationaal te werken. Na mijn tijd in Londen, ben ik naar India gegaan om daar te reizen en te werken. Daar kwam ik onder andere in contact met incubators en impact investing. Dat was een mooie tijd. Na een jaar ben ik teruggegaan naar Nederland en besloot ik om finance te combineren met renewable energy. Ik heb 3 jaar een Japanse bank begeleid met het financieren van onshore en offshore windparken. 

Voordat je begon bij StartGreen heb je een jaar gefietst door Noord- en Centraal Amerika. Hoe is dat zo gekomen? 

Na gewerkt te hebben voor de Japanse bank stond onze huwelijksreis op de agenda. We wilden er een spannend jaar van maken zoals in India, maar dan zonder werk. Mijn man en ik wilden deze periode betekenisvol invullen en besloten om te gaan reizen door Noord- en Centraal Amerika, waarbij we onderweg verschillende renewable energy projecten bezochten. En we wilden de reis zo duurzaam mogelijk maken. 

Dus je besloot om een reis te maken per fiets …

Fietsen is niet ongewoon voor Nederlanders, maar meer dan 11.000 kilometer dwars door Amerika is toch iets anders. Helemaal omdat het niet altijd vlak is zoals hier in Nederland. De hoogte kilometers waren enorm. Maar de talrijke renewable energy projecten die we hebben bezocht en de vriendelijke mensen die we ontmoetten waardoor we het land zoveel beter leerden kennen, maakten het absoluut waard. En strikt genomen hebben we niet gefietst maar zijn we voortgedreven door de wind!

Kun je dat uitleggen?

Hier mag ik mijn man voor bedanken. Hij bracht de “Whike” mee op onze reis, een “wind bike” van een uitvinder die fietsen en zeilen wilde combineren en deze fiets ontwikkelde in een hut in een Nederlands ecodorp. We hebben ons verplaatst op zo’n Whike van Alaska naar Panama.  

Toen kwam je bij StartGreen Capital …

Ik kwam StartGreen Capital tegen toen we terugkwamen van onze reis en ik op zoek was naar een baan in finance en duurzaamheid. Bij StartGreen vonden ze het geen probleem dat ik er een jaar tussenuit geweest was - sterker nog, ze vonden het juist interessant en waren blij dat ik intrinsiek gemotiveerd was om de wereld een stukje beter te maken. Het liet hen zien dat ik op een diep niveau betrokken was bij deze onderwerpen. 

Hoe breng je deze kennis naar StartGreen en Invesdor? 

Ik verdeel mijn tijd tussen fondsen en het crowdfundingplatform. We zijn al 10 jaar bezig met crowdfunding en we willen dit verder uitbreiden in de renewable energy sector; mijn achtergrond in bankieren en het financieren van onshore en offshore windenergie projecten is hier net zo handig als bij fondsen managen. 

Wat zijn de hoogtepunten van je werk?

Mijn favoriete dagen zijn de dagen waarop ik kan praten met ondernemers over hun innovatieve ideeën voor de energietransitie en waarop we met elkaar kunnen nadenken over hoe we een creatieve oplossing kunnen bedenken om de financiële problemen op te lossen. Ik hou er ook van om nieuwe markten aan te wenden waar particuliere investeerders kunnen investeren in future-proof projecten en zo hun bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. 

Ik heb bewust gekozen voor de durfkapitaalsector omdat ik nu echt het verschil kan maken door de weg vrij te maken voor ondernemers en projecten financierbaar te maken die banken als te uitdagend beschouwen. 

Hoe zou je je dagelijkse werk beschrijven? 

Na de teammeeting in de ochtend, bestaan de meeste dagen uit meetings met ondernemers. Een mooie uitwisseling die veel inspiratie geeft. Het kan gaan over acquisitie of over nieuwe structuren voor nieuwe deals. Dit helpt ook mijn collega’s bij Invesdor in Finland, Oostenrijk en Duitsland, die me vragen om een assessment van potentiële projecten: of iets financierbaar is, of het geschikt is voor Oneplanetcrowd, of het niet te risicovol is, waar de winst vandaan moet komen en veel meer. Dus de dag varieert van onderhandelen met ondernemers tot meewerken aan de campagne, van presentaties voor het investment committee tot het project live krijgen op het platform of het investeren in een project door een van de beheerfondsen van StartGreen. 

Wat is het meest enerverende project op dit moment?

Het wordt met name interessant wanneer een project al wat langer loopt. We zijn bijvoorbeeld momenteel bezig met het introduceren van Cargoroo, een elektrische deelbakfiets die wordt aangeboden als een ‘shared mobility service’. De fietsen zijn in verhouding erg duur en vrij groot, waardoor dit deelsysteem alleen in bepaalde steden wordt aangeboden zoals bijvoorbeeld Amsterdam. De campagne loopt op dit moment nog en we stemmen vaak af met hun marketing- en communicatieteam 

Een volle dag!

Ja, maar elke dag is anders. Dat is wat het zo leuk maakt! En nu heb ik wederom de mogelijkheid om internationaal te werken. Dat is echt waar mijn hart ligt. Verschillende culturen, mensen met verschillende achtergronden, leren over nieuwe markten: dat maakt me blij. 

Heb je een idee hoe StartGreen en Invesdor zullen ontwikkelen in de toekomst?

Met de fusie van Invesdor en Oneplanetcrowd kunnen we nu onze vleugels spreiden om het grootste impactinvesteringsplatform van Europa te worden. Een platform dat het mogelijk maakt om niet over de grenzen van onze planeet te gaan. Dat is een prachtig doel en een spannende visie om voor te vechten. 

Wat doe je in je privéleven om de planeet te redden?

We zijn momenteel de vloot van ons taxibedrijf aan het vernieuwen met elektrische auto’s en gebruiken elektriciteit van ons eigen dak met zonnepanelen. Daarnaast doe ik uiteraard alles wat in mijn vermogen ligt. We zijn ons huis aan het moderniseren zodat het duurzamer wordt en we energie kunnen besparen, bijvoorbeeld door een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Ik reis normaliter met de fiets of het openbaar vervoer en als ik rij is het met een elektrische auto of door middel van deelauto's. 

Heb je nog hobby's naast je werk?

Ik fiets veel en ik zeil graag. Gelukkig zijn dit hele duurzame hobby’s!

Lindsey van Loon

Invesdor

DISCLAIMER

De hierin opgenomen informatie is niet bedoeld als, en mag niet worden geïnterpreteerd als, beleggingsadvies of een aanbeveling en beleggers mogen geen aanbiedingen van effecten accepteren of effecten verwerven, tenzij ze dit doen op basis van de informatie in het toepasselijke beleggingsmateriaal van een doelonderneming. Beleggen in effecten van niet-beursgenoteerde bedrijven gaat gepaard met een hoog risico.