Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

De impact van Oneplanetcrowd in 2022

INVESDOR INSIGHTS | 22-6-2023

Oneplanetcrowd wordt Invesdor

Oneplanetcrowd is al 10 jaar hèt investeringsplatform voor toekomstgerichte beleggers en duurzame ondernemers en projecten. Gevestigd in het SDG House in het Tropenmuseum in Amsterdam, omringen we onszelf met zo’n vijftig gelijkgestemde bedrijven die dagelijks bezig zijn met het maken van een positieve impact op de wereld. Een inspirerende omgeving waar nieuwe ideeën worden uitgewisseld en waar iedere organisatie een bijdrage levert aan tenminste één Sustainable Development Goal (SDG).

Onze bijdrage aan de Sustainable Development Goals

In totaal zijn er zeventien SDG’s vastgesteld door de Verenigde Naties. Deze kunnen worden gezien als blauwdruk om tegen 2030 een betere en duurzamere toekomst voor alle mensen op de wereld te bereiken. Elke financieringspropositie die wij aanbieden aan onze particuliere beleggers leveren een bijdrage aan één of meerdere SDG’s. Zo kunnen investeerders niet alleen hun eigen vermogen uitbreiden, maar maken ze ook de wereld een stukje beter als het gaat om armoede, gelijkheid of klimaatverandering. Dubbel rendement dus!

Het liefst meten we onze impact zo transparant, eerlijk en concreet mogelijk. Daarom hebben we onze resultaten samen met die van ons moederbedrijf StartGreen Capital op een rijtje gezet in het jaarlijkse ‘StartGreen Impact Report’.

Impact 2022: de highlights

De investeerders van Oneplanetcrowd hebben in 2022 in totaal bijna € 25 miljoen geinvesteerd in 29 bedrijven. Daarmee hebben ze een bijdrage geleverd aan 14 van de 17 SDG’s, een prachtig resultaat! Maar hoe ziet die impact eruit in de praktijk? Hieronder lichten we dat toe aan de hand van zes verschillende projecten, die elk op hun eigen manier een meetbare bijdrage hebben geleverd aan zes verschillende SDG’s.

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen 

De Verenigde Naties hebben het verduurzamen van steden en gemeenschappen opgenomen in hun doelstellingen. Het gebruik van de fiets is de katalysator voor een groener, leefbaardere stad met minder verkeer. Een samenwerking met Donkey Republic, een leidend bedrijf in deelfietsen, was dus een welkome toevoeging op ons platform. Met dank aan onze investeerders kregen in 2022 zo’n 1.000.000 mensen toegang tot duurzaam transport.

SDG 7: Betaalbare en schone energie

De crowd van Oneplanetcrowd investeerde in het grootste drijvende zonnepark van Europa. Dit park in Zwolle van maar liefst 18 hectare, wekt met 72.000 panelen groene energie op voor ruim 7.000 huishoudens. De panelen laten voldoende licht door om de biodiversiteit in de plas niet te benadelen en door de zogeheten ‘bio-hutten’ wordt de vispopulatie gestimuleerd. Omgerekend is er met dit project in 2022 succesvol impact gemaakt door een besparing van 14.067 ton CO2. Zonnepark Bomhofsplas heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het behalen van SDG 7: betaalbare en schone energie.

SDG 12: Verantwoordelijke consumptie en productie

In 2022 werden er door Fairphone 116.281 duurzame smartphones verkocht. Deze smartphones worden speciaal ontworpen om langer mee te gaan en worden geproduceerd met eerlijke en gerecyclede materialen. Fairphone stimuleert niet alleen de beweging van binnenuit met een productieproces dat beter is voor het milieu, maar focust ook op het verbeteren van de sociale omstandigheden. Zo draagt Fairphone ook bij aan het terugdringen van armoede (SDG 1) en fatsoenlijke werkomstandigheden en economische groei (SDG 8). 

Voor een deel van de ruim 1800 investeerders van Oneplanetcrowd, die gezamenlijk 2,5 miljoen euro in de duurzame smartphonefabrikant hebben gestoken, was afgelopen jaar een mijlpaal. Degenen die hun converteerbare lening omgezet hadden in aandelen (80% van de investeerders), kregen de mogelijkheid een exit te maken, waarbij ze ruim 1,75 x hun inleg terugkregen. Dat is een rendement van ongeveer 15% per jaar. Dat noemen we bij Oneplanetcrowd dubbel impact maken: zowel duurzaam als financieel.

SDG 4: Kwaliteitsonderwijs

Met behulp van 439 investeerders werd op het platform van Oneplanetcrowd bijna €700.000 euro bij elkaar gebracht voor de groei van TMI, een onderwijspartner gericht op digitale geletterdheid. Vorig jaar maakte TMI impact door 37.070 kinderen te ondersteunen met producten of materialen die bijdroegen aan beter onderwijs. Kwalitatief onderwijs is geen vanzelfsprekendheid, zelfs niet in Nederland. Oneplanetcrowd is dankbaar om haar investeerders dit soort duurzame projecten te kunnen aanbieden.

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Marco Fainelli en Dominique Nulden besloten om in familiehuis ‘t Lingeveld 24-uurs ondersteuning te gaan bieden aan licht verstandelijk beperkte jong volwassenen boven de achttien jaar. In 2022 kregen honderd kinderen en jong volwassenen een nieuw huis in een veilige en liefdevolle omgeving. Deze impact kon worden gemaakt dankzij 83 investeerders uit onze crowd die tegen 6% rente een lening verstrekten aan Marco en Dominique voor de aankoop en verbouwing van het familiehuis.

SDG 2: Geen honger

In 2022 droegen Yogi & Yousef bij aan SDG 2 door maar liefst 1.000.000 duurzame dadels op de markt te brengen. Een mooie samenwerking die zijn vruchten afwerpt. De dadels van Yogi & Yousef zijn 100% natuurlijk, vrij van pesticiden, geraffineerde suikers, palmolie, additieven en zonder chemische behandeling. Combineer dit met een eerlijk loon voor lokale werknemers, het verpakken van de dadels bij een sociale werkplaats waarmee 22.500 werkuren worden gecreëerd voor mensen die wegens hun beperking moeilijk aan werk komen én een besparing van 13.500 kg aan plastic per jaar dankzij plasticvrije consumentenverpakkingen, en we presenteren deze duurzame onderneming met liefde aan onze crowd. 

StartGreen Impact Report 2022

Voor een volledig overzicht van alle impact die we in 2022 samen met ons moederbedrijf StartGreen Capital hebben gerealiseerd, verwijzen we je graag naar het StartGreen Impact Report 2022. Of bekijk hier de samenvatting met alleen de cijfers van Oneplanetcrowd.

Zelf impact maken

Wil jij in 2023 ook investeren in een of meerdere van onze projecten waarmee je impact maakt op mens en maatschappij? Op onze homepage vind je alle lopende projecten waarin je kunt investeren. Samen maken we in 2023 nóg meer impact!

Lindsey van Loon

Invesdor

DISCLAIMER

De hierin opgenomen informatie is niet bedoeld als, en mag niet worden geïnterpreteerd als, beleggingsadvies of een aanbeveling en beleggers mogen geen aanbiedingen van effecten accepteren of effecten verwerven, tenzij ze dit doen op basis van de informatie in het toepasselijke beleggingsmateriaal van een doelonderneming. Beleggen in effecten van niet-beursgenoteerde bedrijven gaat gepaard met een hoog risico.