Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

Direct investeren? Deze do’s en don’ts moet je kennen 

INVESDOR INSIGHTS | 21-1-2023

Do’s en don’ts van direct investeren

Direct investeren? Deze do’s en don’ts moet u kennen 

U wilt starten met investeren. Misschien wilt u een financiële buffer voor later opbouwen. Of wilt u uw kapitaal laten groeien. Iedereen om u heen lijkt wel ergens in te beleggen in deze tijd van lage rente en hoge inflatie. Voor u begint, doet u er goed aan gedegen onderzoek te doen, zodat u met kennis van zaken aan de start verschijnt. Dat hoeft niet complex te zijn. Begin gewoon bij de do’s en don’ts.   

Dit zijn absolute don'ts

Niet weten wat u kunt missen

Wanneer u investeert kan het zijn dat uw geld voor langere tijd vast staat. Het is verstandig om daar tijdig rekening mee te houden en af te wegen of dat haalbaar is voor u. Het grote voordeel bij direct investeren is dat u zelf de bedrijven en projecten kiest waarvan de looptijd van de lening overeenkomt met de periode waarin u het geld niet nodig heeft. 

Wachten tot u een groot bedrag kunt inleggen

Het is een misvatting dat direct investeren in een onderneming of project niet zou kunnen met een klein bedrag. Het is juist beter om in meerdere ondernemingen of projecten kleine bedragen te investeren dan in 1 bedrijf een groot bedrag.

Investeren omdat de buurman het ook doet

Wat goed is voor de een, hoeft dat nog niet voor een ander te zijn. Zoals in zoveel aspecten in het leven, geldt ook hier dat u zelf kritisch moet blijven nadenken. We hebben de neiging om gedrag bij andere mensen af te kijken. Op zich niets mis mee, maar blijf objectief. Informeer uzelf en blijf uw eigen afwegingen maken. 

Alleen investeren in bedrijven die u kent

Het is verleidelijk om alleen te investeren in bedrijven die u (van naam) kent. Bekende bedrijven geven, niet altijd terecht, een vertrouwd en veilig gevoel. Het kan ertoe leiden dat u onvoldoende spreiding aanbrengt in uw portefeuille, wat voor onnodig risico zorgt. Diversificatie in sector en soort onderneming verlaagt de kans op het verliezen van (een deel van) uw inleg. 

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

Hoewel de succesverhalen omvangrijk zijn, kunt u door te investeren via crowdfunding uw inleg geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeer dus nooit met geld dat u niet kunt missen of met geleend geld. Het kan helpen om potjes te maken, zodat u een duidelijk beeld krijgt van het bedrag dat u realistisch gezien kunt investeren. 

En dit zijn de do’s: 

Door te spreiden vermindert u het risico

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: direct investeren zonder risico bestaat niet, maar u kunt het risico wel zo klein mogelijk houden door te spreiden. Oneplanetcrowd hanteert daarom de simpele 10 uit 10 vuistregel: investeer nooit meer dan 10% van uw vrij besteedbare inkomen (spaargeld dat gemist kan worden) en spreid altijd over minimaal 10 projecten en duurzame bedrijven. 

Weet waarin u investeert

Onze (energie)projecten en duurzame ondernemingen hebben een belangrijke gemene deler, namelijk dat ze een positieve impact hebben op mens en milieu. Zodat ook de volgende generatie kan genieten van deze prachtige wereld. Aan de hand van 17 sustainable development goals (SDG’s) beoordelen we of de propositie in aanmerking komt voor ons crowdfunding platform. Anders dan bij fondsbeleggen stelt u zelf uw beleggingsportefeuille samen en weet u exact waar uw euro terechtkomt. 

Optimaliseer uw rendement door de kosten laag te houden

Wanneer u via Oneplanetcrowd investeert, zijn de beheerkosten lager dan wanneer u via een fonds belegt (0,8% per jaar over het uitstaande bedrag). Dat betekent dat u meer rendement overhoudt. Voor het diverse aanbod aan ondernemingen op ons platform geldt een uiteenlopend risico-rendementsprofiel. Voordat u een project of onderneming toevoegt aan uw portefeuille, is het raadzaam om u in te lezen via het informatiememorandum. 

Focus op de meerwaarde op lange termijn

U vergroot de kans op een goed rendement als u geen haast heeft. Oneplanetcrowd gelooft dat ondernemers met respect voor mens en milieu met een duurzame strategie, beter voorbereid zijn op de toekomst en dus beter in staat zijn om financieel gezond te blijven. Duurzame ondernemers richten zich vaker op innovatie en gaan bewust om met de gevolgen van productie. Innovatieve producten hebben gemiddeld genomen langer nodig om door de markt geadopteerd te worden. Daarom is een lange termijn visie vooral bij “equity” investeringen verstandig. Als de innovatie slaagt, levert dit over het algemeen op de lange termijn financieel en qua impact meer op voor geduldige investeerders. 

Ga alleen in zee met een professioneel platform

Er zijn in Nederland een aantal zeer professionele crowdfundingplatforms. Oneplanetcrowd is daar één van. Deze platforms zijn in het bezit van een ECSP vergunning en kunt u herkennen aan hun werkwijze met betrekking tot selectie en beheer van de projecten en bedrijven op het platform. Oneplanetcrowd heeft een gedegen selectieproces waarbij wordt gekeken naar verschillende aspecten van een bedrijf zoals techniek, commercie, duurzaamheid en klantgegevens. Gedurende de looptijd van de lening monitoren we of de leningnemer op tijd rente en aflossing betaalt. De administratie en afhandeling van de rente en aflossing van uw investering loopt via ons platform. 

Alles afgewogen en geïnteresseerd om direct te investeren in een van onze projecten? Op onze homepage vindt u alle lopende projecten. Verdere informatie over investeren en de werkwijze van Oneplanetcrowd kunt u vinden via onze website.

Admin

Invesdor

DISCLAIMER

The information contained herein is not meant to be, and it shall not be interpreted as investment advice or a recommendation and investors must neither accept any offer for, nor acquire, any securities unless they do so on the basis of the information contained in the applicable investment material of a target company. Investing in securities of unlisted companies is associated with high risk.

Want to read more?

Back to article overview