Kies hoe u onze website wilt gebruiken:

Cookies helpen uw website-ervaring te verbeteren en veilige services te bieden. Sommige cookies zijn essentieel voor beveiliging en inlogfunctionaliteiten, andere zorgen voor eenvoudiger gebruik en goede ondersteuning. U kunt uw beslissing op ieder gewenst moment herzien.

Bij Invesdor gaan we altijd vooruit, ook tijdens de B Corp maand

INVESDOR INSIGHTS | 1-3-2024

Invesdor streeft naar een duurzame, gelijkwaardige en inclusieve toekomst. Dat doen we door onze investeerders de mogelijkheid te geven om bedrijven en (energie)projecten te financieren waar niet alleen zijzelf, maar ook de wereld een stukje beter van wordt. Met elkaar maken we de weg vrij voor een betere toekomst en blijven we manieren zoeken om onze impact te vergroten. Een van de manieren om te laten zien dat we voorwaarts willen blijven bewegen, is onze B Corp certificering. Dit certificaat is een voortdurende drijfveer ‘to do better business’. Tijdens de B Corp maand bundelen veel B Corp bedrijven hun krachten om zo de zichtbaarheid en het bewustzijn rond maatschappelijk verantwoord ondernemen te vergroten. Zodat in de toekomst steeds meer bedrijven het voorbeeld volgen om hun voetafdruk te verkleinen en mens en milieu in acht te nemen.

Wat is B Corp?

B Corp staat voor ‘Benefit Corporation’ en is een certificering waarmee je als bedrijf kunt laten zien dat je daadwerkelijk maatschappelijk verantwoord onderneemt. Oneplanetcrowd behaalde in maart 2016 voor het eerst haar B Corp certificaat. Ook de Invesdor Group, waar Oneplanetcrowd na de fusie in 2023 onderdeel van is geworden, heeft inmiddels de aanvraag voor de B Corp certificering ingediend. Het is niet makkelijk om het prestigieuze certificaat te behalen en er gaat een intensief traject aan de toekenning vooraf. Naast financiële waarde toevoegen, dienen B Corp bedrijven namelijk aantoonbaar impact op mens en milieu te maken. Het B Corp-certificaat laat zien dat een bedrijf zich niet slechts voordoet als duurzaam bedrijf en niet aan ‘greenwashing’ doet. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is dit een waardevolle, betrouwbare certificering.

Hoe wordt een bedrijf B Corp gecertificeerd?

Bedrijven krijgen het B Corp certificaat alleen wanneer zij voldoen aan de hoge standaarden die worden gesteld voor hun sociale en ecologische impact en dienen daarover verantwoording af te leggen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de impact op de gemeenschap, klanten, milieu, bestuur en werknemers. Om een B Corp te worden, moet een organisatie een Impact-certificeringsproces doorlopen. De vragen hebben betrekking op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. In het proces moet een bedrijf minimaal 80 van de mogelijke 200 punten behalen. En dat is niet gemakkelijk. Ter illustratie: wereldwijd krijgt 55% van de bedrijven die de vragenlijst invullen de certificering niet. Zodra een bedrijf B Corps is, zijn ze verplicht om transparant te communiceren over hun score. Een B Corp-certificaat moet jaarlijks verlengd worden: bedrijven kunnen het certificaat dus ook kwijtraken als zij niet langer aan de strenge voorwaarden voldoen. Op deze manier behoudt het keurmerk zijn waarde en autoriteit.

Welke bedrijven zijn B Corp gecertificeerd?

Het B Corp-certificaat wordt sinds 2006 uitgereikt door de Amerikaanse non-profitorganisatie B Lab. In Nederland en België ontvingen de eerste bedrijven in Europa in 2015 hun certificering. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot circa 1100 bedrijven in Europa, waarvan er meer dan 200 gevestigd zijn in Nederland. Wereldwijd zijn er meer dan 6000 B Corp bedrijven in 80 landen.

Invesdor Nederland (eerder Oneplanetcrowd) mocht zelf ook bijdragen aan de totstandkoming van financiering voor verschillende toonaangevende B Corp bedrijven als Fairphone, Yoni, Moyee, Snappcar, Mud Jeans en Seepje. In totaal heeft Invesdor meer dan 335 duurzame projecten ondersteund en daarmee ruim €130 miljoen aan investeringen opgehaald bij 30.000 investeerders voor inspirerende B Corp bedrijven en projecten. Andere bekende B Corps gecertificeerde bedrijven zijn onder meer Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, WeTransfer en Dopper.

Duurzame zeepproducent Seepje ‘uitgedaagd’ door B Corp certificering

Oneplanetcrowd hielp het duurzame zeepproduct Seepje in 2014 en 2017 met het bijeen krijgen van hun funding. Destijds waren ze al hard op weg om de wereld een stukje schoner en mooier te maken door wasmiddel, allesreiniger en handzeep van zeepschillen uit India en Nepal te maken. Niet alleen de verpakking en het product moeten duurzaam zijn, maar ook de mensen in India en Nepal moeten erop vooruit gaan.

Jasper Gabriëlse, mede-oprichter van Seepje, sprak de redactie van De Ondernemer over hun traject naar het behalen van de B Corp certificering. “We zien B Corp als een veelomvattende beoordeling van onze impact op álle fronten.Tijdens de eerste assessment scoorden we 84,2 punten, maar we maken er een sport van om de 100 te halen. Het mooie van B Corp is dat het ons inspireert en uitdaagt om het bedrijf nóg beter te maken,” aldus Jasper.

De toekomst als B Corp

Wij kijken hoopvol uit naar een toekomst waarin we wederom B Corp gecertificeerd zullen zijn en onze crowd zullen blijven aanmoedigen om te investeren in sterke B Corp merken. Wil je op de hoogte blijven van onze B Corp certificering, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg ons op de socials. Je blijft dan niet alleen op de hoogte van onze B Corp certificering, je bent ook de eerste die de nieuwe investeringsproposities op ons platform ontvangt.

Written by: Invesdor

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als, en mag niet worden geïnterpreteerd als, beleggingsadvies of een aanbeveling en beleggers mogen niet ingaan op een aanbod voor, of aankopen van, effecten tenzij ze dit doen op basis van de informatie in het toepasselijke beleggingsmateriaal van een doelonderneming. Beleggen in effecten van niet-beursgenoteerde bedrijven gaat gepaard met een hoog risico.